torstai 12. kesäkuuta 2014

HARJOITUKSIA KESÄKSI

Lupailin laittaa blogiin tehtäviä, joita voisitte tehdä verkossa kesän aikana... Tässäpä niitä nyt vihdoin muiden kiireiden vähän hellitettyä!

APUSIVUSTOJA:

Espanja/suomi-verkkosanakirja esimerkiksi täällä.

Espanjankieliset selitykset tai espanja/englanti-sanakirja löytyy täältä. Hyvänä lisänä ääntämismallit!

Verbien taivutukseen avuksi sivusto täällä.

VERKKOHARJOITUKSIA:

Täällä YLEN sivustolla voit lukea kulttuurijuttuja tai kielioppia, kuunnella esimerkkilauseet kustakin asiasta, tehdä harjoituksia, jotka kone tarkastaa, katsella videoita, tehdä kuunteluharjoituksia jne. Eri tasoisia harjoituksia, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin!

Haastavampia harjoituksia täällä. Kertaa espanjan kuullun- ja luetunymmärtämistä sekä kielioppia ja sanastoa abitreenien tehtävien avulla. - Sopii teistäkin edistyneimmille harjoitukseksi vaikkette espanjaa olekaan kirjoittamassa! :)

Lisää (alkeista alkaen) kielioppia suomeksi selitettynä ja harjoituksia löytyy etälukion sivustolta täältä.

TEKEMIÄNI QUIZLET-HARJOITUKSIA:

Olen tehnyt Quizletiin eri aiheiden sanastoista harjoituksia. Ne löytyvät täältä. Osa on aivan perussanastoa, osa huomattavasti vaativampaa. Klikkaamalla otsikkoa pääsee näkemään sanalistan, jota silmäilemällä voitte katsoa, onko sanasto teille hyödyllistä ja vaikeusasteeltaan sopivaa. Samoja sanoja voi harjoitella useiden eri harjoitusten avulla (valitaan ylälaidasta) ja samoja harjoituksia voi tehdä niin monta kertaa kuin haluaa. Tarkemmat Quizlet-ohjeet vielä tässä perässä...

QUIZLET-OHJEET:

Seuraa näitä ohjeita:
  1. Avaa annetun Quizlet-harjoituksen linkki.
  2. Lue läpi sanat listasta espanja-suomi.
  3. Valitse sitten Start here Flashcards. Tarkista, että oikealla AUDIO-asetuksena on ON. Kuuntele sana - suosittelisin myös toistamaan sanan ääneen (mikäli ympäristö on siihen suotuisa) - muistele suomennos, klikkaa korttia ja näet toiselta puolen oikean vastauksen! Paina sitten alhaalta nuolesta eteenpäin seuraavaan korttiin.
  4. Seuraavana suosittelisin Scatter-tehtävää. Valitse ylhäältä siis se ja Start Game. Vedä espanjankielinen sana ja sen suomennos päällekäin ja sanat katoavat - näyttö tyhjenee siis sitä mukaa kun edistyt! Jos yhdistät väärät sanat, ne kimpoavat erilleen ja voit yrittää uudestaan. Huomaathan, että kello käy - ole siis mahdollisimman nopea!
  5. Learn-osiossa harjoitellaan kirjoittamaan sanoja vihjeen avulla toisella kielellä. Voit valita oikealta Options-kohdasta Start with Spanish, näin kysytään ensin espanjankielisille sanoille suomennoksia! Tarkasta tässäkin, että samasta Options-valikosta koneellasi on Speak Text -kohta valittuna - näin kuulet samalla sanat ja voit harjoittelun tehostamiseksi toistaa ne. Jos vastasit oikein, klikkaa mitä tahansa näppäintä saadaksesi seuraavan sanan. Jos vastasit väärin, joudut kirjoittamaan oikean vastauksen päästäksesi eteenpäin. Huomaathan, että espanjankielisiä sanoja kirjoittaessasi erikoismerkit voit helpoiten lisätä klikkaamalla merkkiä kirjoitusruudun alapuolella hiirellä.
  6. Speller-osiossa kuulet sanan espanjaksi ja sinun olisi tarkoitus kirjoittaa kuulemasi sana. Suomenkielisen vihjeen näet lisäksi vieressä.
  7. Test-osiossa kysytään vastineita sanoille joko aukkotäydennyksenä, Matching Questions-yhdistystehtävinä, Multiple Choice Questions-monivalintakysymyksinä, True/False Questions-pitääkö paikkaansa vai ei jne. Testin täydennettyäsi voit tarkistuttaa vastauksesi - Check Answers.
  8. Race-osio vaatii nopeutta ja sanaston hyvää hallintaa. Paina Start Game ja kirjoita ruutuun ilmestyvä sana toisella kielellä ja paina ENTER-näppäintä, niin seuraava sana ilmestyy ruutuun. Jos vastaat väärin, joudut kopioimaan oikean vastauksen ennen kuin pääset jatkamaan.
MP3-KURSSI:

Espanjan MP3-kurssin voi kuunnella tietokoneelta tai ladata MP3-soittimeen. Kurssi on selitetty suomeksi, esimerkit tietysti espanjaksi! Alkaa aivan alkeista, mutta viimeisissä jaksoissa jo huomattavasti haastavampaa asiaa. Suosittelen! Kurssi löytyy täältä.

ESPANJANKIELISTÄ MUSIIKKIA:

Tässä sivusto, jolta voi valita, minkä tyylistä musiikkia haluaa kuulla (salsa, bachata, merengua, cumbia, reggaeton yms.). Käykäähän kurkkaamassa täällä!

ESPANJANKIELISIÄ RADIOKANAVIA:

Espanjalaisia radionakanavia voit kuunnella täällä.

Lattariradiokanavia voit kuunnella täällä.

EXTRA ESPAÑOL - LA LLEGADA DE SAM:

Joillekin ryhmille jo näytinkin tätä espanjan opetussarjaa, mutta jos ette vielä ole katsoneet, niin löytyy siis Youtubesta. Sarjaan saa tekstityksen espanjaksi (klikkaamalla videon pyöriessä alalaidasta tekstityskohtaa ja valitsemalla español). Sarja löytyy täältä.

ESPANJALAISIA SARJOJA YLE-AREENASSA (suomenkieliset tekstitykset):

Naapureina Madridissa (Aquí no hay quien viva - taas voitte miettiä sarjan nimen käännöstä... ;)) tuli pari kesää sitten televisiosta, mutta nyt jaksot tulevat nähtäville YLE Areenaan kesän aikana ja ovat siellä syyskuun loppuun. Areenassa sarjaa voi ryhtyä katsomaan aivan ensimmäisestä jaksosta lähtien, joten pääsette kyllä mukaan juoneen alusta alkaen! Ensimmäinen jakso löytyy täältä.

Francon jälkeen - Alcántaran perhe on myös toinen espanjalainen sarja, jota voi katsella kyllä televisiostakin, mutta jaksot tulevat aina myös YLE Areenaan. Ne löytyvät täältä.

ESPANJALAISIA SARJOJA (espanjankielinen tekstitys):

RTVE on tänä keväänä alkanut tekstittää osan verkkosivustollaan olevista ohjelmista, mm. Cuentame como pasó (Francon aika) ja Los secretos de Laura (jotkut teistä tietävätkin rikospoliisi Lauran, joka selvittää mysteerin per jakso). Teksitettyihin sarjoihin löytyy linkit täältä. Ne näkyvät ilmaiseksi Suomestakin. Ohjelman pyöriessä täytyy painaa SUBT. videon alalaidassa. (subtítulos=tekstitykset)

ESPANJALAISIA TV-OHJELMIA (ei tekstitystä):

Lisää ilmaisia espanjankielisiä TV-ohjelmia, jotka näkyvät Suomessakin, löytyy vaikkapa täältä. (Huomaa valikot sivun ylälaidassa TV en directo, Canales, Series, Informativos jne.) Voit kuunnella radiota, katsoa uutisia tai jotain muuta ohjelmaa, vaikkapa jotain TV-sarjaa espanjaksi tms. 

Antena Tres-kanavalta pystyy katsomaan uusimmat jaksot ilmaiseksi - vanhempien katselemisen vaatii kirjautumisen ja ne ovat maksullisia. Ohjelmat löytyvät täältä

Telecincon sarjoja voi katsella ilmaiseksi täällä. Sivun ylälaidassa on valikko, josta näkyy eri sarjojen nimet, siitä valitsemalla pääsee valitsemaan haluamansa jakson. Joku teistä taisi joskus puhua, että haluaisi nähdä Sin tetas no hay paraíso - se löytyy täältä!

MATKAILUOHJELMIA ERI ESPANJANKIELISISTÄ MAISTA (ei tekstitystä):

MÉXICO:

México tiene un precio:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-4/programa-140/

México DF:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-2/programa-15/

Acapulco:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-3/programa-120/

Caribe Mexicano:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-3/programa-114/

Monterrey:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-3/programa-95/

Paraíso mexicano:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-4/programa-154/

La Riviera Mexicana:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-2/programa-42/


HONDURAS:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-4/programa-148/


NICARAGUA:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-2/programa-84/


COSTA RICA:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-2/programa-57/

http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-4/programa-149/


PANAMÁ:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-2/programa-40/


REPÚBLICA DOMINICANA:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-4/programa-165/

Santo Domingo:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-2/programa-31/


PUERTO RICO:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-4/programa-161/


VENEZUELA:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-4/programa-158/

http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-3/programa-118/

Yanomamis del Amazonas:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-4/programa-127/


COLOMBIA:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-4/programa-155/

Cartagena de Indias:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-2/programa-52/

Santiago de Cali:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-3/programa-93/


PERU:

Lima:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-2/programa-44/


ARGENTINA:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-3/programa-91/

Buenos Aires:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-2/programa-35/

Mar de Plata:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-3/programa-108/


CHILE:

Santiago de Chile:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-3/programa-98/


URUGUAY:

Punta del Este:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-4/programa-150/

Montevideo:
http://www.mitele.es/programas-tv/callejeros-viajeros/temporada-2/programa-47/


LOPPUUN VIELÄ TILANNETIEDOTUS:

Vakituisen työpaikan etsintäni ei ole (tänäkään keväänä) tuottanut tulosta, joten syksyllä taas näemme! :) Laitan blogiin vielä syksymmällä tietoa tarkemmista kurssien alkamisajoista ja -paikoista yms. kunhan kaikki varmistuu - näillä näkymin ei ole tulossa muutoksia niihin tietoihin, mistä oli keväällä puhetta! Jokaiselle siis sopiva jatkokurssi on tarjolla ja kertausviikonloppu ennen varsinaisten kurssien alkamista! :)

Käykäähän kesätauon aikana jotain näillä sivustoilla katselemassa, kuuntelemassa ja  harjoittelemassa, ettei kesän aikana ihan kaikki unohtuisi!

¡Felices vacaciones! Nos vemos en otoño.

PS. Jos käytännön kielikylpyyn mielenne tekee, niin hyvinvarusteltuja ja siistejä vuokra-asuntoja voi kysellä muutamaksi päiväksi tai useammaksi kuukaudeksi luotettavilta vuokraajilta, joita voin suositella... :D Vanhempani vuokraavat siis asuntoja Espanjan Aurinkorannikolla (lähin lentokenttä on Malaga, jonne on suoria lentoja Helsingistä ja Tampereelta) - kaikki kätevästi samassa naapurustossa, jos matkaseurueenne on suurempi! Lisätietoja yhdestä asunnosta täällä, toisesta täällä ja kolmannesta vielä täällä. Jos kiinnostaa, niin kannattaa ottaa yhteyttä ilmoitusten kautta ja kysyä, olisiko asuntoa vapaana teille sopivana ajankohtana ja mihin hintaan. Kannattaa mainita myös mitä kautta asiasta kuulitte! ;)